Logg inn »
Login
Brukernavn:
Passord:
Glemt passord?

Montering av DAB antenne

For best mulig resultat er det en del ting som er viktige å huske på. Det aller viktigste er å velge rett antenne og montere denne i henhold til medfølgende instruksjon.

Er DAB antennen montert feil hjelper det lite med en god DAB mottaker...

Tester har vist at forskjellen i mottak mellom ulike DAB-mottakere ikke er så stor som man skulle tro. Den faktoren som har størst betydning er valg av DAB antenne og montering av denne.

 

Best mottak får man om man velger DAB antenne med utvendig pisk som er montert så høyt som mulig. En takmontert antenne vil ta imot signaler fra alle retninger og har ingen skyggesider.

Det finnes også DAB antenner med utvendig pisk som limes på frontrute. Monteres denne i toppen av vinduet så pisken kommer over tak er dette en svært god løsning. Stiller man høye krav til mottak bør man absolutt velge DAB antenne med utvendig pisk.

 

De vanligste DAB antennene er imidlertid for montering på innsiden av vindu og følger ofte med DAB adaptere og DAB radioer. Siden disse antennene monteres inni bilen, tett inntil A-stolpen, vil de ikke ha like bra mottak som antenner med utvendig pisk.

Ved montering av selve DAB antennen er det en del ting som er viktige å huske på:

 

  • Antennen må monteres loddrett (stående). 

 

  • De fleste vindusmonterte DAB antennene har en jordingsflik som må limes inn over karosseri / chassis / gods for å fungere optimalt. Slurves det med dette går det ut over mottaket.

 

  • En del biler har vindu med varmedempende (UVA / UVB) belegg i hele eller deler av vindu. I tillegg til å hindre UV-strålene fra sola hindrer det også radiobølger svært effektivt. Frontruter med solskjerming stripe i toppen av vindu har også denne typen belegg. DAB antennen må derfor monteres 10 cm nedenfor dette. Frontruter med heldekkende solskjerming har et skravert felt på hver side av speilet hvor elektroniske mottakere, f.eks. bombrikke, kan festes. Her er det også mulig å feste DAB antenne med utvendig pisk. NB! Før montering må du sjekke om antennen kommer i konflikt med vindusviskerne. Gjør den det må antennen plasseres et annet sted f.eks. på et av sidevinduene (uten vindusheis) bak. Bakruten er som regel dårlig egnet da denne har varmetråder. Frontruter med varmetråder er også dårlig egnet til antennemontering. 

 

  • Når antennen først er limt fast er det vanskelig å få den av igjen uten å ødelegge den. Et godt tips er derfor å prøvemontere antennen midlertidig med tape og teste mottaket på plasseringen før den monteres permanent.

 

Se video Montering av DAB antenne